RE:AL

Bæredygtigt Trafik- og Servicecenter

Projektet undersøger, hvordan der kan arbejdes med bæredygtighed i forhold til Letbanens kontrol- og vedligeholdelsescenter i Banegraven.

Fakta

Periode: august 2014 – december 2015
Rådgivere: COWI, Nordconsult, Alectia
Kontakt: Søren Kragh Madsen, projektchef Aarhus Letbane

Beskrivelse

Letbanens nye Trafik- og Servicecenter er 7.000 m2 og rummer både værksted, depot og kontrolcenter. Centeret indeholder også en 5.000 m2overdækket holdeplads for Letbanens 26 togsæt, når de holder stille om natten. 

Ønsket var at gøre bygningen så miljøvenlig som mulig, herunder at reducere energiforbruget til drift af bygningen. Der blev også arbejdet med principper for lokal håndtering af regnvand og genbrug af regnvand til togvask. 

Resultat 

  • En undersøgelse fastslog, at det kunne betale sig at overdække letbanetogenes holdeplads, fordi det reducerer udgifter til vask og afkøling/opvarmning alt efter årstid. Resultatet fik letbanens bestyrelse til at investere i en overdækning af opstillingsområdet.

Arbejdet med bæredygtighed resulterede desuden i: 

  • Energieffektiv opvarmning med varmepumper
  • Grøn beplantning på kontrolcentrets tag, der virker som effektiv isolering og tilbageholder vand for at overbelaste Aarhus Å.
  • Opsamling af regnvand til brug for vask at letbanetogene
  • Særlig belægning af taget på opstillingsområdet binder og neutraliserer ellers sundhedsskadelige NOx-partikler i luften. 

Spørgsmål

Læs de oftest stillede spørgsmål om Letbanen - og svarene herpå.

Nyheder

Følg med i aktuelle nyheder om letbaneprojektet.

Kontakt

Spørgsmål og kommentarer til Letbanen er velkomne.

Arkiv

Hvornår var det nu det var? Søg tilbage i Letbanens arkiver.