Letbanefoerer

Letbanefører

Første hold letbaneførere klar på skolebænken

Keolis, der står for driften af Letbanen, er i fuld gang med at rekruttere og uddanne det personale, der skal sidde bag styrepinden, når Letbanen åbner efter sommerferien.

I alt skal der bruges omkring 80 letbaneførere. Det bliver en alsidig flok af mænd og kvinder i alle aldre og med forskellig baggrund. Men fælles for dem er deres indstilling til sikkerhed, præcision og kundeservice. 

Læs mere om uddannelsen og kravene til de nye letbaneførere

Når de første kunder stiger ombord på Letbanen, kan det være en tidligere buschauffør, ambulanceredder eller sosu-hjælper, der sidder i førersædet. Drømmen om at køre letbanetog tiltrækker ansøgere fra flere forskellige brancher, fortæller direktør Thomas Friis Brændstrup fra Keolis Aarhus Letbane A/S, der rekrutterer de kommende letbaneførere.

– Når vi vurderer, om en ansøger er egnet til at blive letbanefører, så kigger vi i høj grad på, om vedkommende har den rette indstilling og personlighed. Transporterfaring er naturligvis et stort plus, men vi er først og fremmest på udkig efter kandidater, der kan blive gode ambassadører for Letbanen, og som passer ind i vores høje sikkerhedskultur, siger Thomas Friis Brændstrup.

Positiv stemning på Hold 1

En af de første letbaneførere har Keolis hentet fra egne rækker. Inden 30-årige Thomas Rasmussen begyndte på uddannelsen til letbanefører, har han kørt busrute 200 mellem Hinnerup og Skanderborg for Keolis i fire og et halvt år. Han kender derfor både virksomheden og kørselsområdet og glæder sig ligesom sine kommende kolleger til at komme på sporet i de nye letbanetog. 

– Der er en virkelig god stemning på holdet. Det er tydeligt at mærke, at alle brænder for at komme i gang med opgaven og skabe en god oplevelse for kunderne. Personligt er det drømmen om at køre letbanetog og muligheden for personlig udvikling, der fik mig til at skifte fra bus til letbane. Letbanen er fremtidens offentlige transportform, og vi er med til at gøre den til en succes. Som det første hold er vi også med til at testkøre letbanetogene og kommer på den måde til at lære dem ekstra grundigt at kende, siger Thomas Rasmussen.

Styr på strækningerne

Før de kommende letbaneførere får lov at køre med kunder, skal de gennemføre en grundig uddannelse, hvor de blandt andet lærer teknikken i letbanetoget at kende, bliver trænet i færdselsreglerne og får kendskab til de forskellige strækninger.

– Inden driftsstarten træner de nye letbaneførere med tomme letbanetog ude på strækningerne, så de bliver helt fortrolige med de ruter, de skal køre. De får overblik over standsningsstederne, og hvor de forskellige signaler er placeret. Samtidig øver de samspillet med kontrolcenteret, siger Thomas Friis Brændstrup.

International inspiration

Den østjyske letbane bliver som bekendt Danmarks første, men Keolis driver også letbaner i flere andre lande. Og de har haft stor glæde af de internationale erfaringer blandt andet i forhold til at tilrettelægge uddannelsen.  

– Det er en krævende opgave at etablere et nyt letbaneselskab. Vi har blandt andet været på studieture hos letbanerne i Nottingham og Bergen. Vores operative regler og bøger til uddannelsen er kraftigt inspireret af udenlandske versioner, fortæller Thomas Friis Brændstrup.

Rekruttering kører efter planen

Keolis er på nuværende tidspunkt i gang med at rekruttere ansøgere til hold 2 og 3, så bemandingen er på plads, når Letbanen har premiere efter sommerferien.

– Vi skal rekruttere sammenlagt 80 nye letbaneførere, heraf nogle på deltid og som afløsere. Ifølge vores rekrutteringsplan skal vi uddanne i alt fem hold med 15-16 deltagere frem til efteråret 2017, og vi følger planen til punkt og prikke, siger Thomas Friis Brændstrup.  

FAKTA: Hvad kræver det at blive letbanefører?

For at blive letbanefører skal du:

 • Have kørekort i kategori B eller D eller være certificeret lokomotivfører
 • Være minimum 21 år gammel
 • Opfylde helbredskravene, der tager udgangspunkt i helbredskravene til erhvervskørekort
 • Have normalt farvesyn
 • Have teknisk forståelse
 • Kunne tale, læse og skrive dansk på et fornuftigt niveau

FAKTA: Sådan ser letbaneførernes uddannelse ud

Under uddannelsen skal letbaneførerne i løbet af 7-8 uger igennem fem moduler:

 • Intro til Keolis og Aarhus Letbane
 • Love og regler for Letbanen
 • Teknisk uddannelse i letbanens togsæt
 • Praktisk køreuddannelse
 • Strækningskendskab
Letbanefoerer 2Letbanefoerer 3Letbanefoerer 4Letbanefoerer 5