Nu Koerer Toget Saadan I Praksis

Åbning

Værd at vide, når Letbanen ruller

Dagen efter åbningsfesten starter Letbanen med drift mellem Aarhus H og AU Hospital i Skejby. Første letbanetog kører fra banegården søndag den 24. september klokken 6.05.

Med hvilken frekvens kører Letbanen? Hvad koster det at køre med? Og hvor mange passagerer kan der være i et letbanetog? Her i artiklen får du svar på en række praktiske spørgsmål, så du er klar til at stige om bord.

Fra søndag den 24. september er Letbanen officielt en vigtig del af den kollektive trafik i Aarhus. Tidligt søndag morgen – kl. 6.05 for at være helt præcis – triller det første letbanetog ud fra Aarhus H med kurs mod AU Hospital i Skejby og med stop ved de mellemliggende standsningssteder.

Her kan du læse svar på spørgsmål om alt fra billetter til bagageregler. Klik på et spørgsmål for at se svaret.

Hvornår åbner Letbanen på de forskellige strækninger?

Med hvilken frekvens kører Letbanen?

Hvad koster det at køre med Letbanen?

Hvordan køber jeg billet?

Hvad sker der med busdriften, når Letbanen kører?

Vil der fortsat køre erstatningsbusser?

Hvad skal jeg vide, hvis jeg vil have cykel eller barnevogn med om bord?

Hvordan er forholdene for handicappede?

Er der Wi-Fi i letbanetogene?

Hvor mange passagerer kan der være i et letbanetog?

 

Hvornår åbner Letbanen på de forskellige strækninger?

  • 24. september starter driften mellem Aarhus H og AU Hospital i Skejby.
  • I uge 48 udvides driften til Lisbjerg i nord og Odder i syd.
  • I foråret 2018 åbner driften mod Grenaa og mellem Lisbjerg og Lystrup.

Top

Med hvilken frekvens kører Letbanen?

I den første periode fra 24. september til 28. oktober 2017 har Letbanen fire afgange i timen – hvert kvarter. Første afgang er cirka klokken 5, mens sidste afgang er omkring klokken 24. Lørdag og søndag starter driften først kl. 6. Rejsetiden mellem Aarhus H og AU Hospital i Skejby er på 20 minutter.

Senere vil Letbanens frekvens blive højere. Du kan følge med i de aktuelle køreplaner på midttrafik.dk eller finde din rejse på rejseplanen.dk.

Top

Hvad koster det at køre med Letbanen?

Billetter og priser er de samme som i Midttrafiks busser. Det gør det let at skifte mellem bus og letbane. Se priser på Midttrafiks hjemmeside.

Top

Hvordan køber jeg billet?

På perronerne er der både billetautomater og standere til check ind og check ud med rejsekort. Du kan desuden købe billet, klippekort samt periodekort i Midttrafiks app – men du kan ikke købe billet om bord på letbanetoget.  

Top

Hvad sker der med busdriften, når Letbanen kører?

Letbanen vil få betydning for bussernes køreplaner – men først fra 26. november 2017, hvor tilpasningen af busplanerne træder i kraft.

Der sker ændringer på en række ruter, og du kan få mere information på Midttrafiks hjemmeside.

Top

Vil der fortsat køre erstatningsbusser?

Alle de nuværende erstatningsbusser fortsætter med at køre frem til 31. december 2017, hvor erstatningskørsel på strækningen Odder - Aarhus (ruterne 80, 81 og 82) slutter.

Ruterne 83, 84 og 85 fortsætter, indtil Letbanen også kører mod Grenaa. Fra 26. november og frem til letbaneopstarten på strækningen Grenaa - Aarhus kører der desuden en ny pendlerbus (rute 86) mellem Lystrup og Skejby.

Alle køreplanerne finder du på Midttrafiks hjemmeside og på rejseplanen.dk.

Top

Hvad skal jeg vide, hvis jeg vil have cykel eller barnevogn med om bord?

Du kan tage din cykel med i Letbanen og sætte den i de afmærkede flexarealer. Gør du det, skal du købe en cykelbillet, som svarer til en 2-zoners voksenbillet.

Bemærk, at du mellem Skolebakken og AU Hospital ikke må have en cykel med i myldretiden. Det vil sige kl. 7.00-9.00 og kl. 15.00-17.00 på hverdage. Dog må du altid have en foldecykel med – ganske gratis.

Barnevogne er naturligvis også velkomne. Hvis flexarealerne er frie, er der plads til mellem to og fire på hver afgang.

Top

Hvordan er forholdene for handicappede?

Det er gratis at tage kørestol, rollator, førerhund og lignende hjælpemidler med i Letbanen. Særlige pladser tæt på dørene er reserveret til passagerer med handicap eller gangbesvær.

Der er som udgangspunkt niveaufri indstigning i Letbanen, så kørestole kan komme med om bord. Desuden er der mulighed for både uden for og inde i toget at trykke på en knap, som holder dørene åbne i længere tid.

Top

Er der Wi-Fi i letbanetogene?

Ja. Der er også placeret strømudtag til opladning af f.eks. smartphones og bærbare computere flere steder i letbanetogene.

Top

Hvor mange passagerer kan der være i et letbanetog?

Letbanen har to togtyper: Variobahn med plads til cirka 210 rejsende og Tango med plads til cirka 250 rejsende. På den nye strækning i Aarhus kører letbanetog af typen Variobahn.

Top