Faellesbillede Foran Letbanetog

Letbanens stemmer

Jørgen Leth sætter lyd på Let(h)banen

Når Letbanen åbner efter sommerferien, skal Danmarks måske mest kendte stemme være med til at guide de østjyske passagerer på turen.

Aarhus Letbane fik onsdag 26. april besøg af journalist, forfatter, tv- og filmmand, foredragsholder, cykelkommentator og digter, Jørgen Leth. Levemanden med de mange titler var inviteret en tur i lydstudiet for at indtale standsningssteder og servicemeddelelser til kommende passagerer på Letbanen.

Beæret og stolt

Dagens hovedperson var beæret over muligheden for at læse aarhusianske stednavne op.

- Jeg elsker de navne der, det gør jeg altså. Det har været en kæmpe fornøjelse for mig at læse dem op og sørge for, at de bliver bevaret i min indtaling, siger Jørgen Leth, mens han interviewes af TV2 Østjylland.

For Jørgen Leth er det en drømmeopgave at få lov at sætte lyd på Danmarks første letbane.

- Jeg synes, at det er en skøn opgave, jeg har fået. Det må jeg sige. Der er jo nærmest en drøm. Jeg har et stort nok ego til at nyde sådan en rolle. Det er da klart, fortæller Jørgen Leth.

I lydstudiet var også projektleder Britta Lyager Degn og direktør Claus Rehfeld Moshøj, som guidede Jørgen Leth igennem talepapiret. Blandt Aarhus Letbanes medarbejdere var der stor begejstring for valget af Jørgen Leth.

- Jørgen Leth har en stemme, som vi alle sammen kender. Det er jo enormt vigtigt. Det er identitetsgivende for Letbanen. Vi har brugt enormt meget tid på hele designet af Letbanen - at gøre det lækkert og attraktivt. Der er stemmeelementet med til at give dét ekstra. Det giver os identitet, for det er jo en Aarhus-dreng, der kommer hjem, fortæller en glad Claus Rehfeld Moshøj.

Efter dagens lydoptagelser er det en tilfreds Jørgen Leth, som træder ud af lokalet.

- Jeg føler, at det hang meget godt sammen, og at der var en vis vægt i det. Det var autentisk. Det er mig, der læser. Det er personligt, og samtidig dækker det funktionen.

- Jeg skal ud og køre i toget, siger en begejstret Jørgen Leth, der glæder sig til, at Letbanen åbner op for passagerer.

Aarhus-dreng med tilknytning til skinner

Valget af Jørgen Leths karakteristiske stemme er ikke tilfældig. Udover et velklingende efternavn, har han også en interesse for tog, som er kommet naturligt gennem opvæksten i Aarhus.

Med en far, som i årtier var værkfører for DSB ved remisen, var det derfor en selvfølge, at besøget blev rundet af med en tur på Letbanens Trafik- og Servicecenter. Netop dette område vakte minder for den kendte historiefortæller, og samtidig fik han mulighed for at se letbanetogene helt tæt på.

- At det er mig, der skal byde velkommen i de nye, flotte tog. At føre dem rundt og sige, hvor de er. Det kan jeg skide godt lide, siger Jørgen Leth, mens han sidder i et af de nye letbanetog.

For Jørgen Leth er opgaven mere end bare en oplæsning af standsningssteder og steder i Aarhus.

- Som juniorrytter dengang jeg boede i Aarhus og kom ind i cykelsporten – der har jeg fået et forhold til mange af de steder, som man kommer til her, fortæller Jørgen Leth, mens han forklarer stednavnenes betydning for ham.

- Det er ikke bare ord. Det dækker også et sted, som man har kendt og godt kan lide at tænke på. Bare det at sige de her aarhusianske stednavne, er jeg virkelig glad for. Det går lige til hjertet. De siger mig så meget. Mange af de steder er, hvor jeg har oplevet noget, forklarer Jørgen Leth.

Blandt de steder, som har betydning for Jørgen Leth er flere steder langs ruten, fx Østbanetorvet, Aarhus Universitet og Skejby. Til stederne blev der også tilknyttet flere anekdoter undervejs i lydoptagelserne.

Aarhusianerne begejstrede for #Lethbanen

At Jørgen Leth skal lægge stemme til Letbanen, vækker stor begejstring blandt aarhusianere, østjyder og danskere.

- Vi skal ud at køre med Letbanen hver dag – bare for at høre Jørgen Leths stemme.

- Vi må hellere en tur til Aarhus, så vi kan køre med #Lethbanen

Sådan lyder mange af kommentarerne på de sociale medier, da nyheden bredte sig.

-  Vi har aldrig fået så god en mediedækning på en historie før. Det er stort for Aarhus Letbane, og vi kan mærke, at østjyderne rigtig begynder at glæde sig til Letbanens åbning, siger Claus Moshøj Rehfeld.

I flere medier har Letbanen endda fået tilnavnet Lethbanen, som flere brugere har taget til sig.

Letbanens to stemmer

- Vi er rigtig glade for den gode modtagelse af Jørgen Leth som speaker på letbanetogene. Men det er stadig Anna Tolstrup, som bliver den primære stemme bag Letbanens lydlogo, forklarer Claus Rehfeld Moshøj.

Aarhus Letbane har hyret skuespillerinde Anna Nøhr Tolstrup, som er uddannet fra Aarhus Teater i 2016, som den primære stemme bag Letbanen.

Hele lyddesignet er udviklet i samarbejde med den Aarhus-baserede lydvirksomhed Sonic Ways.

- Vi valgte Anna Nøhr Tolstrups stemme, fordi den var lokal og endnu ikke kendt fra hverken tv, film eller radio. Hun taler med en dejlig lethed og har en omsorgsfuld og rar stemme, som er behagelig at høre på, forklarer Søren Dibbern, co-founder i Sonic Ways.

Hos Aarhus Letbane mener man, at de to stemmer sammen kan skabe den gode rejseoplevelse.

- Med Anna Tolstrups stemme og Sonic Ways’ sammensætning af lydlogo får Letbanen sin helt egen lyd og genkendelighed, som er vigtig for vores identitet, forklarer Claus Rehfeld Moshøj.

- At vi samtidig har fået muligheden for at samarbejde med Jørgen Leth, giver vi østjyderne dét ekstra, som kan give den fulde rejseoplevelse langs ruten, fortæller Claus Rehfeld Moshøj.

Med dagens optagelser i lydstudiet har Aarhus Letbane fået en stor mængde lydperler i hus, og det er nu op til lydvirksomheden Sonic Ways og Aarhus Letbane at få det bedste ud af dem.

Udover Letbanens standsningssteder indtalte Jørgen Leth også servicemeddelelser og beskeder, som kan bruges til særlige lejligheder i løbet af årets gang.

Læs mere om Letbanens lyd og stemme

Se billeder fra lydstudiet

Lydstudie 1Lydstudie 2Lydstudie 3Lydstudie 5Interview TV2OJLydstudie 4Lydstudie Udenfor BedstLydfolk Paa ArbejdeRehfeld Og LethJoergen Leth Og Sonic Ways

Aarhus Letbanes Instagram

Hør Jørgen Leth reflektere over lydoptagelserne:

Joergen Leth Insta Lyd

 

Lyt til Aarhus Letbanes lydlogo

Lydlogo Fra Insta