Syngende Koereledninger

Støj

Derfor synger køreledningerne i blæsevejr

Aarhus Letbane modtager i øjeblikket henvendelser fra bekymrede borgere, som klager over ”klaprende, svirpende og syngende” køreledninger. Der er dog ingen grund til bekymring, for den generende lyd er snart fortid for naboer til Letbanen.

- Vi er klar over problemet, og vores entreprenører er allerede ved at tage hånd om det, siger Jørgen Hansen, anlægschef hos Aarhus Letbane.

Hvor kommer lyden fra?

- Lyden opstår, fordi der er ophængt to køreledninger tæt på hinanden. I blæsevejr slår de mod hinanden, og det kan give en metallisk svirpende lyd.

Sådan forklarer Jørgen Hansen lydfænomenet, som især er opstået i det centrale Aarhus, hvor Aarhus Letbane allerede har etableret kørestrøm langs store dele af strækningen. Det er særligt de sidste par ugers kraftige vinterblæst, som har forstærket lyden for naboer og forbipasserende borgere.

Kommer det altid til at lyde sådan?

- Det korte svar er nej. Vores entreprenører har allerede bestilt de nødvendige komponenter, der kan afhjælpe problemet. Planen er at placere små afstandsstykker mellem køreledningerne, så de ikke kan slå mod hinanden.

Jørgen Hansen understreger, at problemet er helt ufarligt. Der er hverken risiko for stød eller at kablerne brister.

Aarhus Letbane forventer at kunne installere de små afstandsstykker i Aarhus i løbet af foråret og forsommeren. I mellemtiden må naboer og borgere desværre væbne sig med lidt tålmodighed, mens de sidste detaljer på Danmarks første letbane finjusteres.