Tog13 4

Status

Halvdelen af letbanetogene er leveret

Aarhus Letbane har i dag modtaget sit 13. togsæt på værkstedet i banegraven. Dermed er halvdelen af letbanetogene leveret og klar til at blive testet frem til åbningen af Danmarks første letbane.

Fredag 24. marts er halvdelen af letbanetogene nu at finde på Trafik- og Servicecenteret. I alt har togproducenten Stadler leveret 13 af 26 togsæt. Først i rækken til at bese det nye togsæt er Jens Michael Toft, projektchef for Aarhus Letbanes letbanetog.

- Vi følger tidsplanen for levering af tog ganske præcist. Med leveringen af det 13. letbanetog har vi rigeligt med letbanetog til drift på den første strækning mellem Aarhus H og Skejby, siger han.

Gennemtestede tog til østjyderne

- Når letbanetogene ankommer her på Letbanens værksted, er de allerede blevet testet og prøvekørt af Stadler, så vi er sikre på at kunne stå inde for kvaliteten, forklarer Jens Michael Toft.

Herefter bliver letbanetogene efterset og rullet ud i garagen på Letbanens Trafik- og Servicecenter, før de testkøres i lokale omgivelser.

Selvom anlægsarbejdet forsinkes mellem to til tre måneder, bliver letbanetogene leveret til tiden. Det giver rig mulighed for at sikre gennemtestede og kvalitetssikrede letbanetog frem til åbningen.

Letbanetogene er allerede i brug i flere europæiske byer og er produceret ud fra en velkendt opskrift med en lang track-record for høj pålidelighed. Østjyderne kan altså se frem til at komme ud og køre med gennemprøvede letbanetog.

Letbanen får to togtyper

Togproducenten Stadler leverer to togtyper til Aarhus Letbane: 12 af typen Tango og 14 af typen Variobahn. Mens Tango med en topfart på 100 km/t og mere komfortable sæder primært skal betjene den længere strækning mellem Aarhus og Grenaa, skal

Variobahn med en topfart på 80 km/t og flere ståpladser primært køre på den indre strækning i Aarhus. Begge letbanetog kan dog køre på hele strækningen, hvis det er nødvendigt.

Aarhus Letbane har allerede syv Tango holdende i depotet, og i dag blev det sjette Variobahn leveret.

Den sidste halvdel af letbanetogene bliver leveret i løbet af 2017, så de er klar til åbningen af strækningerne mod Odder og Grenaa. 

Se flere billeder af letbanetog nr 13

Tog13Tog13 6Tog13 7Tog13 8Tog13 9Tog13 10