Lethbanen Header

Langs med banen

Der er Letbanen og så er der Lethbanen…

Han er forfatter, filminstruktør, journalist, foredragsholder, digter, cykelkommentator – og nu også en del af Letbanen.

Vi snakker naturligvis om Jørgen Leth, der er blevet fast inventar i tre letbanetog. 

Det er ikke blot Jørgen Leths velkendte stemme, der guider de østjyske rejsende rundt på strækningen. Det gør også hans malende ord, der står skrevet på de tre letbanetogs indre og ydre vægge. 

Aarhus Letbane har valgt at bruge Jørgen Leths markante stemme i tre af i alt 26 letbanetog. Tanken er, at det ikke skal være en hverdagsbegivenhed, men noget lidt ud over det sædvanlige at høre Jørgen Leths stemme i et letbanetog. I de fleste letbanetog er det den østjyske skuespillerinde Anna Nøhr Tolstrup, der lægger stemme til.

Vokset op ved remisen

80-årige Jørgen Leth startede sin karriere på dagbladet Aktuelt i 1959, og siden er han blevet kendt og elsket i den danske offentlighed.

Hans far arbejdede som værkfører for DSB, og derfor er Jørgen Leth vokset op ved remisen i Aarhus. Da Letbanen og Jørgen Leth også deler hjemstavn (og har et vist navnesammenfald), giver det rigtig god mening, at hans stemme nu giver identitet til Letbanen.

På sporet af Aarhus Letbane

I afsnit 15 af Aarhus Letbanes podcast-serie kan du høre meget mere om Jørgen Leth. Lytterne kommer her ind bag kulisserne, hvor Leth fremlægger små anekdoter fra sit liv, og der er behind the scenes fra optagelserne af Letbanens standsningssteder.

– Stoppet ved universitetet var også et fast stop i min ungdom, da jeg var i gymnasiet. Min familie var flyttet op i det nordlige kvarter i nærheden af Brendstrupvej, og der boede vi i et lille rækkehus, fortæller han blandt andet under optagelserne.

Hør mere om Jørgen Leth i det nyeste og sidste afsnit af podcast-serien her

Se billeder af Lethbanen

Lethbanen EksterioerLethbanen Eksterioer 2Lethbanen InterioerLethbanen Interioer 2Lethbanen Interioer 3Joergen Leth Paa Besoeg Hos Aarhus Letbane