Drift Jan Feb2018

Drift

Letbanen runder 80.000 km med en rettidighed over 99 procent

Danmarks første letbane kører stabilt. Ved udgangen af februar havde Aarhus Letbane kørt 84.000 km med en rettidighed på 99,1 procent.

Aarhus Letbane, den første af sin slags i Danmark, har kørt særdeles stabilt siden åbningen den 21. december 2017. 

Siden åbningen og til og med februar 2018, har letbanetogene tilsammen tilbagelagt 84.000 kilometer på den godt seks kilometer lange strækning mellem Aarhus H og Aarhus Universitetshospital i Skejby. 

Mere end 99 procent af alle planlagte afgange er blevet gennemført og langt de fleste er kørt til tiden: Letbanens såkaldte rettidighed ligger på 99,1 procent. Det betyder, at 99,1 procent af alle afgange på strækningen mellem Aarhus H og Universitetshospitalet i Skejby er afviklet inden for en tolerance på fire minutter. 

Hos Aarhus Letbane er direktør Michael Borre godt tilfreds med den høje rettidighed: 

- En rettidighed på 99,1 procent er i sig selv et fint resultat. Når man så tænker på, at der er tale om Danmarks første letbaneanlæg, der blev taget i brug for mindre end tre måneder siden i en vinterperiode, der har budt på alt fra fygesne til frostgrader, er der tale om en bemærkelsesværdigt stabil drift.

60 nye letbaneførere

For Michael Borre er den stabile opstart og drift et udtryk for, at Aarhus Letbane har bygget et velfungerende og pålideligt letbanesystem. 

- Der er aldrig tidligere i Danmark etableret en letbane i Danmark. I Aarhus kører letbanen gennem den indre by i et nyt dobbeltspor, der også omfatter et kørestrømsanlæg, nye signalanlæg, perroner og et kompliceret samspil med den øvrige trafik. Selv om det er komplekst, kan vi konstatere, at systemet fungerer godt og stabilt, siger Michael Borre. 

Letbanens operatør, Keolis, har også stor andel i den stabile drift. På kort tid er det lykkedes Keolis at rekruttere og uddanne mere end 60 nye letbaneførere samt det personale, der overvåger og styrer letbanesystemet fra letbanens kontrolcenter i Banegraven. De nye medarbejdere har på kort tid erhvervet sig de kompetencer, der er med til at sikre en stabil drift af Aarhus Letbane.