Magasin header

Magasin og podcast

Letbanen - binder Østjylland sammen

Efter fire års anlægsarbejde, en investering på 3,5 milliarder kroner fordelt over 110 km og fire kommuner, er Aarhus Letbane åben. Først i den centrale del af byen fra Aarhus H til Universitetshospitalet i Skejby, dernæst på strækningen mod Odder og videre mod Lisbjerg, og senere på den sidste strækning mod Grenaa.

Østjylland har fået Danmarks første letbane. I dette magasin inviteres du indenfor hos nogle af de østjyder, som får glæde af Letbanen. For med Letbanen kan du bo udenfor Aarhus og nemt komme på arbejde. Med Letbanen får virksomheder og erhverv lettere ved at tiltrække ny arbejdskraft. Og med Letbanen er du tættere på kulturelle tilbud i Aarhus og omegn.

Læs magasinet om Letbanen:

Magasin

 

  

 

 

 

 

 

 

Fire videoer - tre cases

I forbindelse med magasinet er der lavet fire videoer, herunder tre cases fra magasinet. I videoerne får borgere fra Odder Kommune, Syddjurs Kommune og Norddjurs Kommune mulighed for at fortælle, hvad de glæder sig mest til, når Letbanen åbner i deres lokalområde.

Se videoen "Letbanen - binder Østjylland sammen":

Se videoen om gymnasieeleven Hector fra Odder, der kommer tættere på kulturen med Letbanen:

Se videoen om Janni fra Øster Alling på Djursland, som glæder sig til at tage Letbanen på arbejde:

Se videoen om Lene fra det lokale idrætscenter i Mørke på Djursland, som mener, at Letbanen skaber grobund for byudvikling:

 

Podcast: På sporet af Aarhus Letbane

Podcast-serien er produceret af det aarhusianske lydbureau Akkurator med Andrew Davidson som speaker. Serien tager lytterne med bag kulissen, mens Danmarks første letbane bliver bygget. 

I 12 afsnit fortæller en række personer om deres oplevelser og arbejde med letbaneprojektet. Mød fx entreprenøren, der måtte tage hensyn til oddere og flagermus, mens han byggede bro over Egådalen. Politikeren, som fulgte drømmen om at få sporvogne tilbage i Aarhus. Og skinnearbejderne, som har måtte forlade familierne i Italien og rejse til Aarhus for at tjene penge. 

I forbindelse med den officielle åbning af Letbanen, blev der yderligere produceret tre afsnit, der tog emner som sikkerhed, letbaneførere og Jørgen Leth op. 

Podcastserien kan hentes via iTunes eller andre podcast-apps. Du kan også lytte til samtlige 15 afsnit nedenfor:

Afsnit 1: Skinnefaktor

Musikere har X-factor og Letbanen har skinnefaktor. Men hvad er det 
for en ubekendt størrelse, som gør, at det bare er lidt federe at køre 
på skinner? 

Afsnit 2: Fra politik til letbane

Tænk sporvogn, kør bus! Sådan lød det i begyndelsen i Aarhus. Men så 
slap politikerne visionerne fri og forfulgte drømmen om Østjyllands eget
S-togsnet – Letbanen.

Afsnit 3: Odderen og flagermusen

De er ikke lette at få øje på, odderen og flagermusen. Men de er vilde med naturen i Egådalen i det nordlige Aarhus, og de er sjældne i hele Europa. Og så tager man altså hensyn, når der skal støbes 19 betonpiller til knap 500 meter brodække i området.

Afsnit 4: Gå bare over sporet

Der skal være plads til alle på Aarhus’ nye havnefront, som vil åbne byen mod vandet. Så det har krævet en ny færdselslov og ændrede sikkerhedsbestemmelserat lade Letbane, fodgængere og cyklister bevæge sig frit på den åbne havneplads.

Afsnit 5: Letbanen løfter byen

Aarhus er under forvandling og langs Letbanen skyder nye bydele, boliger og virksomheder op. Udviklingen af byen er en forudsætning for Letbanen, ligesom Letbanen er en forudsætning for byudviklingen. I denne podcast inviteres du med på en virtuel letbanetur i fremtidens Aarhus.

Afsnit 6: I construttori italiani del tram di Aarhus

De er ved at være en fast bestanddel af gadebilledet i Aarhus: I construttori italiani del tram di Aarhus -  de italienske letbanearbejdere, som lægger skinnerne til Danmarks første Letbane. De er her for at tjene penge, men smilene når op i øjnene, armbevægelserne er livlige, og hjemveen holdes i ro med god mad og hjemlig charme i restaurant Italia i Aarhus.

Afsnit 7: Græs på taget og regnvand i tanken

En stille grøn oase med svirrende fluer og summende bier i hjertet af 
Aarhus. Nogenlunde sådan kan taget på Letbanens Trafik- og Servicecenter
beskrives på en sen sommerdag. De grønne tage er bæredygtige bidrag til
Aarhus Kommunes mål om at være CO2-neutral i 2025.

Afsnit 8: Kender du typen?

Hvis du var en bil, hvilket mærke ville du så være? Nogenlunde sådan lød udgangspunktet, da arbejdet med Letbanens identitet begyndte. Siden er der kommet farve, følelse, fornemmelse og lyd på Letbanen. Lyt med og hør, om du kan kende hende.

Afsnit 9: Da Letbanen gik under jorden

Der var høj puls og sved på panden, da anlægget af to ekstra tunneller 
mellem Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital i Aarhus truede
med at ødelægge hospitalsudstyr på operationsstuer og intensive 
afdelinger.

Afsnit 10: Støj, strøm og stråling

Hvilke lyde er der omkring dig lige nu? Arbejdet med Letbanen er forbundet med støj, men når Letbanen står færdig, kommer den ikke til at larme mere end en vaskemaskine. Denne podcast ser nærmere på fænomenet støj, og så er der også tid til lidt undervisning i fysik.

Afsnit 11: Der må være en kant

Det er mandag morgen. Du går frem for at stige på toget, men pludselig ligger du nede på skinnerne i stedet. Ikke ligefrem den bedste start på dagen. Sporene til Aarhus Letbane skal også fragte godstog til og fra Grenå, men med denne opgave følger en række udfordringer. Stationernes perronforkanter.

Afsnit 12: "Jeg har hjertebanken..."

Vi skal have rundet På sporet af Aarhus Letbane af på fornemste vis, og det gør vi ved at komme helt, helt tæt på letbanetoget, der en dag skal transportere os rundt i Aarhus. Kom med når toget rører dansk jord for første gang, og bliv inddraget i det spændende drama om vi endelig kan få lov til at køre med, når der udføres testkørsel.

Afsnit 13: Regnbuefarvet kasket med propel

Danmarks første letbanetog er sluppet løs i gaderne i Aarhus. Derfor skal vi alle sammen vænne os til et nyt transportmiddel, der på den ene side vejer 50 tons og bruger lang tid om at bremse og på den anden side er både hurtigt og støjsvagt. Lyt med og få gode råd til, hvordan du omgås den nye gigant i trafikken uden at få skrammer.

Afsnit 14: Letbaneførere er stolte som få

Næste afsnit i føljetonen skal handle om letbaneførerne – de første i Danmark af sin slags, som skal køre letbanetogene. I afsnit 14 tages lytterne med bag kulissen, når to nye letbaneførere fortæller deres historier om at sidde bag styrepinden. Hvad skal der til for at blive letbanefører, og hvilket stof er de gjort af? Én ting er sikkert: Letbaneførerne brænder for at køre letbanetog, og det er med julelys i øjnene, at de fortæller om deres nye arbejdsplads.

Afsnit 15: Velkommen til Lethbanen

15. og sidste afsnit i podcastserien ”På Sporet af Aarhus Letbane” har været en overraskelse frem mod Letbanens officielle åbning for passagerer. I dette afsnit kommer lytterne med ind i lydstudiet, da filminstruktør og forfatter Jørgen Leth gæstede Aarhus for at udføre en helt særlig opgave: Indtaling af Letbanens standsningssteder og andre små servicemeddelelser. I lydstudiet bliver der også plads til fortællinger om barndomsminder fra hjembyen Aarhus.
Sidste afsnit i podcastserien adskiller sig fra de øvrige, da det er første og eneste afsnit, som bliver tilgængeligt, når Letbanen er åbnet for passagerer. Stiger man ovenikøbet ombord på ét af de to letbanetog, som dedikeret til Jørgen Leth, er man sikret den fulde rejseoplevelse. God fornøjelse, og tak fordi I lyttede med.