Vinterberedskabet er en fast del af årshjulet

For at sikre at vintervejret generer passagererne mindst muligt, har Aarhus Letbane et fast vinterberedskab, der igangsættes i oktober hvert år. Beredskabet har fokus på at sikre en stabil drift på trods af vejret og styrke informationen til passagererne, når der opstår problemer. Vinterberedskabet består af flere aktiviteter og justeres løbende ud fra tidligere års erfaringer. Vinterberedskabet er aktivt i perioden oktober til april hvert år.

Is på køreledningerne
Is på køreledningerne opstår, når temperatur, luftfugtighed og vindforhold falder sammen i en bestemt kombination. Når der er vindstille, rimfrost og temperaturen ligger lige omkring frysepunktet, kommer der is på køreledningerne.

Olien fra Interflon, som skal forhindre is på køreledningerne, smøres på løbende hen over vinteren på både L1 og L2. Gennem hele vinteren bliver olien påført hver tredje til fjerde uge.

Som supplement til olien hjælper vinterpantograferne de første letbaner hver morgen med at fjerne den lille rest is, der kan dannes på undersiden af køreledningerne.

Beredskabsplan giver passagerne hurtigere og klar besked
I tilfælde af sandsynlighed for is på køreledningerne aktiveres nødkøreplaner, der skal gøre det lettere for passagererne at vide, hvad de står op til om morgenen.

Aarhus Letbane overvåger temperaturen, luftfugtigheden og vind dagligt i vinterperioden via det udviklede vejrvarslingssystem med data fra DMI. Hver dag kigger vi på tallene og vurderer sandsynligheden for is på køreledningerne næste morgen. Hvis det vurderes, at sandsynligheden er høj, melder vi ind til Midttrafik, at der skal indsættes erstatningsbusser. Det betyder, at passagererne vil kunne se, om der er indsat erstatningsbusser allerede aftenen før på midttrafik.dk.

Prognoserne fra DMI kan dog ændre sig markant, og derfor kan vi ikke garantere, at der ikke kan opstå en akut situation.  

Opstår der en akut situation, vil nødkøreplanerne træde i kraft. Nødkøreplanerne viser tydeligt, hvilke afgange der kører, og hvilke der er aflyst. Så man som passager ved, hvad man kan regne med. Nødkøreplanerne vises på midttrafik.dk.

Nødkøreplanerne er udviklet i tæt samarbejde med Midttrafik og Letbanens operatør Keolis.

Nedfaldne blade på skinnerne – løvfald
Når efteråret kommer, skaber nedfaldne blade et glat underlag og kan dermed give trafikale udfordringer. Som vi har gjort siden 2019, smøres skinnerne ved Randersvej og Nørreport med produktet Alleviate hver uge i hele oktober.

Alleviate sørger for, at nedfaldne blade på skinnerne ikke påvirker Letbanen, og er et proaktivt og forebyggende tiltag, der har været i brug siden 2019 med gode resultater.

Lignende temaer...

Ingen indlæg at vise.

Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.