Alt samlet på ét sted

I Aarhus C, lige ved siden af Ringgadebroen, finder du Letbanens Trafik- og Servicecenter. Her holder vi, Aarhus Letbane, til sammen med vores leverandører Stadler, Keolis og Aarsleff.

Letbanens Trafik- og Servicecenter er nerven i letbanesystemet og fordelt på 7.000 m2 drifter vi Letbanen i tæt samarbejde med vores leverandører.

Her i huset bliver letbanetogene vasket, rengjort, serviceret og repareret, og det er også her kontrolcenteret overvåger trafikken. Døgnet rundt holder vi nøje øje med, om letbanetogene kører, som de skal, om banen er sikker, og alt er, som det skal være. Det er også her i huset letbaneførerne uddannes og møder ind, inden de skal afsted på deres næste letbanetur.

For at Letbanen kan køre stabilt og sikkert, er der meget, der skal fungere optimalt. Den 110 kilometer lange strækning gennem de 51 perroner kræver løbende vedligehold, som også planlægges, håndteres og udføres herfra.

Under den 5.000 m2 overdækkede holdeplads er der plads til vores letbanetog om natten.

Et bæredygtigt hus

Hos Aarhus Letbane vil vi gerne have så mange miljøvenlige og bæredygtige tiltag som muligt. Vi har bl.a. fokus på at reducere energiforbruget til drift af bygningen, ligesom vi også arbejder med principper for lokal håndtering af regnvand og genbrug af regnvand til togvask. Konkret er der foretaget følgende bæredygtige tiltag:

  • Grøn beplantning på kontrolcentrets tag, der virker som effektiv isolering og tilbageholder vand for ikke at overbelaste Aarhus Å – øger samtidig biodiversiteten i området.
  • Opsamling af regnvand til brug for vask af letbanetogene. Typisk genbruges vandet 3-4 gange.
  • Særlig belægning af taget på opstillingsområdet binder og neutraliserer ellers sundhedsskadelige NOx-partikler i luften.
  • Overdækning af letbanetogene nedsætter energiforbruget til opvarmning og nedkøling af letbanetogene om morgenen. I vinterhalvåret bruges der mindre energi på at opvarme letbanetogene, og i sommerhalvåret bruges der mindre energi på at nedkøle dem.
 

Arbejdsmiljø og indeklima

Letbanen er et bæredygtigt alternativ til traditionel kollektiv trafik, men den miljøvenlige tankegang i letbaneprojektet strækker sig videre end det.

Vi ved nemlig, at et godt og sundt arbejdsmiljø øger arbejdsglæden og produktiviteten blandt medarbejderne, ligesom antallet af sygedage falder. Derfor har vi gjort konkrete tiltag for at højne vores arbejdsmiljø og indeklima. Konkret er der foretaget følgende tiltag for at skabe et optimalt arbejdsmiljø og indeklima:

  • Indretningen i værkstederne følger internationale anbefalinger om arbejdsforhold for bygningen. Dette giver optimerede arbejdsprocesser og høj ergonomisk sikkerhed.
  • God ventilation og komfortable temperaturer.
  • Masser af dagslys.
  • Akustikregulerende og indeklimamærkede materialer.
Sikkerhedsfolder

Læs sikkerhedsfolderen om adgangsforhold og værnemidler på Trafik- og Servicecenterets byggepladsområde her

Regler for et sikkert arbejdsmiljø

På Letbanens Trafik- og Servicecenter gælder de danske regler for arbejdsmiljø. Reglerne gælder for alle, både ansatte og besøgende, der bevæger sig ind på Letbanens Trafik- og Servicecenter område. Det er strengt forbudt at parkere eller opholde sig på eller i nærheden af sporarealerne på området.

Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.