Smid det i skraldespanden!

Cigaretskod ved parkbænken, udtrådte tyggegummiklatter på strøget og brugte snusposer på letbanens perron. De små stykker affald ender alt for ofte udenfor byens affaldsspande. Måske er det derfor, at det er den type affald, der generer aarhusianerne allermest.

Små stykker affald er den mest almindelige type affald i byen. Med kampagnen ”Småt affald – Stort problem” minder Aarhus Kommune om, at affaldet skal i affaldsspanden. Aarhus Letbane er i år med til at sætte fokus på de store problematikker, som de små stykker affald efterlader.

”Det er respektløst at smide affald alle mulige andre steder end i affaldsspanden. Vi har et fælles ansvar for at holde byen ren og fri for plast og andre forurenende stoffer, der potentielt kan skade både mennesker, dyr og miljøet,” siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

Skod, tyggegummi og snus kan ligge på gaden og i naturen i årevis, før de bliver nedbrudt og ikke længere kan ses med det blotte øje. Men når de bliver nedbrudt, er de stadig et stort problem. Alle tre affaldstyper kan indeholde giftige stoffer og mikroplast, som bliver i vores natur og vandmiljø.

Kampagneindsatsen fokuserer især på lokationer i Aarhus, hvor der ligger særlig meget småt affald. Det er for eksempel ved populære opholdssteder som Mølleparken og Hipsterhøjen samt ved trafikale knudepunkter, som busstoppesteder og togstationer.

Netop det sidste er noget, Aarhus Letbane oplever. Derfor er de en del af kampagnen i år.

”Vi oplever en del småt affald på og langs vores perroner, og i vores tog hvor det bl.a. sætter sig i mellemrum ved vinduer og sæder. Det er vanskeligt at gøre rent, og det er dyrt og ressourcekrævende,” siger Michael Borre, administrerende direktør ved Aarhus Letbane.

”Vi bakker derfor op om denne indsats sammen med Aarhus Kommune. Vi vil meget hellere bruge pegene på at gøre det bedre for passagererne, så de kan komme nemt, hurtigt og sikret frem,” slutter han.

I løbet af sommeren kan man se opfordringen til at smide skod, tyggegummi og snus i affaldsspanden på flere letbanetog, ligesom man kan møde asfaltgrafik på perroner og bliver mindet om budskabet på perronernes skærme. Kampagnens budskab er også at finde på affaldsspande, fortovsfliser, plakater eller kæmpeskod i midtbyen.

Derudover vil byens unge affaldsambassadører Trash Taskforce sætte fokus på de små stykker affald, afholde små events, uddele lommeaskebægere og tale med aarhusianerne om affalds-adfærd.

Kontakt

Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø, 21 38 22 04
Kim Gulvad Svendsen, bylivschef, Teknik og Miljø, 29 20 38 69
Michael Borre, administrerende direktør, Aarhus Letbane, 26 84 73 23

Fakta

– Cigaretskod har i mange år været den type henkastet affald, der findes mest af i det offentlige rum. I Hold Danmark Rents affaldsanalyse fra 2023 udgør skod 54 % af de samlede affaldsmængder i Aarhus (målt på stykantal).

– I en Epinion-undersøgelsen fra 2023 er aarhusianerne blevet bedt om at angive de tre affaldstyper, som de finder særligt generende. 57% svarer cigaretskod, 27 % nikotinposer og 10 % tyggegummi.

– Cigaretskod, tyggegummi og nikotinposer kan ligge på gaden i årevis og indeholder alle mikroplast, som aldrig forsvinder fra vores natur.

– Mængden af nikotinposer i byen er kraftigt stigende. De små hvide poser kan give hunde og andre dyr alvorlige forgiftninger.

– Småt affald er ofte besværligt og dyrt at fjerne. Det kan ligge mellem brosten og fliser, og tyggegummi kan sætte sig fast på belægningen.

– Småt affald – stort problem-kampagnen er en flerårig indsats, der blev afviklet første gang i sommeren 2023.

– Kampagnen består blandt andet af:

  • Asfaltgrafik i midtbyen
  • Grafik på letbanetog og perroner
  • Grafik på udvalgte affaldsspande
  • Kæmpeskod i bybilledet
  • Dialog, events og uddeling af lommeaskebægere
  • Plakater i byen
  • Indsatser på sociale medier

 

Læs mere på renby.aarhus.dk

 

Følg med i seneste nyt fra Teknik og Miljø på:

https://www.facebook.com/NaturMiljoAarhus/
https://www.facebook.com/TrafikAarhus/
https://www.facebook.com/ViUdviklerAarhus/
https://dk.linkedin.com/company/teknik-og-miljoe-aarhus-kommune

 

Lignende nyheder...

_MG_1382aaaaaa

Succesen fortsætter: 16,3 procent flere passagerer rejser med Letbanen

Østjyderne har for alvor taget Letbanen til sig. I første halvår af 2024 har 3.234.915 passagerer rejst med Letbanen, og det er en stigning på ...
Læs mere
AAL_pressefoto

5-års fødselsdag og 25 mio. passagerer

Letbanen kan fejre 5-års fødselsdag den 30. april 2024. Over to dage bliver fødselsdagen markeret med ministerbesøg, gratis rejser og happenings for passagerne i togene ...
Læs mere
_MG_8307aaaaaa

Letbanesporet ved Ringgadekrydset skal vedligeholdes

I weekenden den 17. – 19. februar vil letbanesporet ved Ringgadekrydset mellem Nordre Ringgade og Randersvej være delvist spærret. Letbanesporet i krydset mellem Nordre Ringgade ...
Læs mere
Passagertal_2023

Aarhus Letbane sætter ny passagerrekord

I 2023 nåede det samlede passagertal op på knap 5.8 millioner og det sætter igen passagerrekord for Aarhus Letbane. Med mere end 1.572.000 passagerer, der ...
Læs mere
snestorm_jan2024

Letbanen kører igen efter usædvanligt vintervejr

Mandag morgen var Aarhus Letbane igen tilbage til normal drift, efter at Østjylland blev ramt af usædvanligt vintervejr. Siden onsdag har de store snemængder skabt ...
Læs mere
_P8A8500aaaaaaaa_web

Flere afgange får passagererne til at strømme til

Sidste år i august trådte en ny køreplan i kraft, og det betød flere afgange fra Hornslet og Grenaa i myldretiden. Allerede et år senere ...
Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.