Letbanen indleder testarbejde på Grenaabanen


Anlægget på Grenaabanen er nu klar til de indledende testarbejder.

Fra uge 29 vil man atter kunne se tog på Grenaabanen. Det sker, når Aarhus Letbane indleder de første testarbejder på strækningerne Østbanetorvet – Grenaa samt Lisbjerg – Lystrup.

De indledende testarbejder er en del af forberedelserne til, at man senere kan udføre dynamiske test på strækningen.

Testarbejderne omfatter blandt andet:

  • Test af fritrumsprofil, dvs. hvor tæt faste genstande er på letbanesporene
  • Test af afstand fra letbanetog til perroner

Det er især det store Tango-letbanetog, som skal betjene kommende passagerer på strækningen mod Grenaa. Derfor er det også det 39 meter lange letbanetog, som tages i brug til de kommende testkørsler.

Tango er sammenlignet med det 33 meter lange Variobahn udstyret med mere avanceret affjedring, hvilket gør letbanetoget i stand til at køre op mod 100 km/t på strækningen mod Grenaa. De første testkørsler vil imidlertid blive udført med max. 10-20 km/t for at teste sikker passage på strækningen.

Fortsat arbejde tilbage på Grenaabanen

Grenaabanen har siden maj 2018 været teknisk færdigbygget. Det vil sige, at der er etableret skinneanlæg, kørestrøm, signalanlæg og omformerstationer, ligesom de eksisterende stationer er tilpasset letbanetogene. Trods opstart af tests mangler der fortsat finish-arbejder på standsningssteder og tilstødende arealer på strækningen mod Grenaa.

Derudover skal Aarhus Letbane have godkendt strækningen af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, før man kan åbne for passagerdrift.

– De indledende testarbejder er de første af mange tests, som skal udføres på strækningen mod Grenaa. Vi starter stille og roligt ud med lav hastighed. Når vi senere har fået tilladelse af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, vil vi skrue op for intensiteten og hastigheden på testkørslerne, fortsætter Aarhus Letbanes direktør Michael Borre.

Gå ikke over sporene – der kommer letbanetog

Siden august 2016 har der ikke kørt tog på strækningen mod Grenaa. Det har fået flere til at krydse sporene midt på baneterrænet – eller sågar benytte den tidligere nærbane som gangsti.

– Desværre oplever vi, at folk kan finde på at bruge sporene som gangsti. Med igangsætning af testarbejderne kan vi ikke advare nok mod at krydse eller gå på letbanesporene. Det er både forbudt og livsfarligt, advarer Michael Borre.

Selvom letbanetogene i første omgang vil køre med lav hastighed, er strækningen fortsat i anlægsfasen. Derfor kan man både risikere at møde store arbejdsmaskiner og nu også letbanetog, hvis man som fodgænger forvilder sig ind på sporene.

Teststrækningen mellem Østbanetorvet – Grenaa og Lisbjerg – Lystrup er den sidste del af Letbanens etape 1.


Lignende nyheder...

Testkoersel-Odderbanen-6

Planlagt vedligehold på Odder- og Grenaabanen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningerne mellem Grenaa og Østbanetorvet og mellem Odder og Aarhus H. I uge 25 …

Læs mere
P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Passagererne sætter igen rekord i Letbanen

Med mere end 1.4 millioner passagerer i første kvartal sætter passagererne endnu en gang rekord. Passagertallet er det højeste for et første kvartal i Letbanens …

Læs mere
odder_1280x500

Planlagt vedligehold mellem Odder og Aarhus H

I uge 16 vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningen mellem Odder og Aarhus H. Vedligeholdelsesarbejdet udføres hovedsageligt i nattetimerne for at undgå at …

Læs mere
Letbanen-Grenaa-Tango

Køreledningsmast beskadiget ved Ryomgård

I forbindelse med vedligehold på Grenaabanen er en køreledningsmast beskadiget. Under nattens vedligeholdelsesarbejder har Aarhus Letbanes (AAL) vedligeholdelsesentreprenør ramt en køreledningsmast. Masten er beskadiget og …

Læs mere
Vedligeholdkampagne-marts-2021-web

Planlagt vedligehold på hele Letbanestrækningen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på hele strækningen mellem Grenaa og Odder. I ugerne 11 og 12 arbejdes der mellem …

Læs mere
Aarhus-H-morgentrafik-til-web

2022 blev et rekordår for passagererne

For fjerde kvartal i træk sætter passagererne rekord, og dermed bliver det samlede passagertal for 2022 det bedste resultat i Letbanens historie.

Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.