Dagens situation omkring is/frost på køreledningerne


I forbindelse med morgentrafikken 29. april 2020 oplevede første togafgang fra Grenaa mod Aarhus is/frost på køreledningen.

Turen fra Grenaa til Ryomgård tog en time mod normalt 30 minutter. Den forsinkelse medførte en række aflysninger og forsinkelser – i alt 10 delaflyste afgange og derudover 9 forsinkede afgange. Fra kl. 8 kørte trafikken stort set normalt.

Der var kun is/frost på køreledningen mellem Grenaa og Ryomgård og ikke andre steder på Letbanen. Den længere køretid skyldes, at strømaftageren ikke kan trække så meget strøm, og derfor bliver hastigheden lavere.

Aarhus Letbane følger med i vejret og har i denne vinter arbejdet efter en model, hvor temperaturer under 2 grader kombineret med fugtigt vejr eller meget blæst ville medføre påføring af glycerin og/eller iskørsel. Nattetemperaturerne har siden før påske viste en svagt opadgående tendens, og der har derfor ikke været behov for påføring af glycerin.

Vejrudsigten for natten til 29. april 2020 viste ikke under 5 grader på hele strækningen, moderat vind og luftfugtighed på omkring 88 procent. Det er tal, der ligger uden for det område, hvor der iværksættes aktive tiltag som iskørsel eller påføring af glycerin. Ved temperaturer over 4 grader foretages der ikke indgreb, hvilket indtil videre heller ikke har været nødvendigt. Så vores beredskab med iskørsel og påsmøring af glycerin fra de nyindkøbte anlæg blev ikke aktiveret.

Der er kun blevet arbejdet med denne model i en enkelt vinter, og erfaringsgrundlaget er derfor fortsat spinkelt. Men den vejrsituation, der var natten til i dag, er ikke usædvanlig og har ikke tidligere givet problemer. Noget tyder på, at der er sket nogle ændringer meget lokalt på Djursland, hvor der desuden har været store variationer.

På baggrund af denne ene episode giver det derfor ikke anledning til lige umiddelbart at ændre på modellen. Vi kan desværre ikke helt undgå driftsforstyrrelser fra is på køreledningerne som i nat, hvor det blev koldere end ventet, modsat den seneste trend, kombineret med chill-faktor fra vind. Det er et af de tilfælde, der vil kunne forekomme ind i mellem – det er meget svært at forudsige vejr og vind helt præcist.

Aarhus Letbane følger fortsat med i vejrudsigterne og vil naturligvis genoverveje modellens holdbarhed, hvis der sker yderligere hændelser. Fra næste vinter har Letbanen to glycerin-anlæg, der derfor kan dække hele banen præventivt, og det er forventningen, at det vil sikre en stabil drift.


Lignende nyheder...

Testkoersel-Odderbanen-6

Planlagt vedligehold på Odder- og Grenaabanen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningerne mellem Grenaa og Østbanetorvet og mellem Odder og Aarhus H. I uge 25 …

Læs mere
P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Passagererne sætter igen rekord i Letbanen

Med mere end 1.4 millioner passagerer i første kvartal sætter passagererne endnu en gang rekord. Passagertallet er det højeste for et første kvartal i Letbanens …

Læs mere
odder_1280x500

Planlagt vedligehold mellem Odder og Aarhus H

I uge 16 vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningen mellem Odder og Aarhus H. Vedligeholdelsesarbejdet udføres hovedsageligt i nattetimerne for at undgå at …

Læs mere
Letbanen-Grenaa-Tango

Køreledningsmast beskadiget ved Ryomgård

I forbindelse med vedligehold på Grenaabanen er en køreledningsmast beskadiget. Under nattens vedligeholdelsesarbejder har Aarhus Letbanes (AAL) vedligeholdelsesentreprenør ramt en køreledningsmast. Masten er beskadiget og …

Læs mere
Vedligeholdkampagne-marts-2021-web

Planlagt vedligehold på hele Letbanestrækningen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på hele strækningen mellem Grenaa og Odder. I ugerne 11 og 12 arbejdes der mellem …

Læs mere
Aarhus-H-morgentrafik-til-web

2022 blev et rekordår for passagererne

For fjerde kvartal i træk sætter passagererne rekord, og dermed bliver det samlede passagertal for 2022 det bedste resultat i Letbanens historie.

Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.