Trods forebyggelse opstod der is på køreledningerne


Et vejrskifte med lavere temperaturer og højere luftfugtighed end varslet, samt en defekt på det nye glycerinanlæg forårsagede driftsstop på Letbanen.

Tirsdag den 12. januar 2021 opstod der desværre is på køreledningerne, hvilket medførte, at trafikken på en stor del af Letbanen blev påvirket i knap 5 timer og helt indstillet i 3 timer. Dette skete på trods af, at Aarhus Letbane havde påført glycerin på både Grenaabanen og Odderbanen natten til den 12. januar, ligesom det er sket siden før årsskiftet. 

Glycerinen forventes at kunne forebygge den meste isdannelse. Når der er for meget is på køreledningerne, kan letbanetogene ikke trække tilstrækkeligt meget strøm fra køreledningen og kan derfor ikke køre. Det er som tidligere fortalt primært på den yderste del af Grenaabanen og Odderbanen, at der problemer med isdannelse, bl.a. pga. de lange åbne stykker og den enkeltsporede bane.

”Vores vinterberedskab overvåger temperatur og luftfugtighed dagligt via data fra DMI, men forleden nat indtraf et vejrskifte med lavere temperaturer og højere luftfugtighed end varslet. Det betød, at der for første gang i lang tid forekom is på køreledningerne på den indre strækning i et omfang, der forhindrede fortsat drift. Det betød også, at den påførte glycerin på Grenaabanen og Odderbanen ikke havde den ønskede effekt” forklarer adm. direktør Michael Borre.

”Der blev efterfølgende fundet en defekt på det nye af de to glycerinanlæg, der har betydet, at det ikke har påført glycerin i det omfang, det var forventet. I kombination med den høje luftfugtighed, er det vores konklusion, at den påførte glycerin ikke har været tilstrækkelig, i den vejrsituation vi oplevede natten til tirsdag” fortsætter Michael Borre.

Situationen med is på køreledningerne fordrer handling både på den korte og lange bane. Aarhus Letbane har gennemført følgende tiltag:

  • Defekten på det nye anlæg blev udbedret tirsdag, og der er skruet op for mængden af glycerin, som dette anlæg påfører.
  • Der køres glycerin på Grenaabanen og Odderbanen torsdag og fredag nat. Plan for weekend og næste uge besluttes i dag torsdag.
  • Der gennemføres tomkørsel på den indre strækning torsdag og fredag nat for at forebygge is på køreledningerne
  • Der er gennem Midttrafik bestilt buserstatningskørsel mellem Grenaa og Hornslet om morgenen til og med fredag den 15. januar for en sikkerheds skyld.
  • Letbanen og Midttrafik vil evaluere trafikinformationen med henblik på at forbedre denne
  • Letbanen arbejder fortsat med optimering af varslingssystemet med særlig opmærksomhed på høj luftfugtighed kombineret med frostvejr.
  • Der er igangsat et arbejde med at kigge på supplementer eller alternative løsninger til bekæmpelse af is på køreledningerne. Løsningerne vil typisk være kendetegnet ved markante investeringer og lang implementeringstid og vil derfor i udgangspunktet blive behandlet i bestyrelse og ejerkreds.

Trafikken onsdag og torsdag morgen blev gennemført uden problemer med is på køreledningerne. Det vurderes umiddelbart, at tiltagene virker. Sneen, der faldt torsdag, er ikke noget, der har generet driften. Sne i sig selv er ikke et problem medmindre, der ligger mere end 10 cm sne på overkanten af skinnerne.


Lignende nyheder...

AAL_pressefoto

5-års fødselsdag og 25 mio. passagerer

Letbanen kan fejre 5-års fødselsdag den 30. april 2024. Over to dage bliver fødselsdagen markeret med ministerbesøg, gratis rejser og happenings for passagerne i togene ...
Læs mere
_MG_8307aaaaaa

Letbanesporet ved Ringgadekrydset skal vedligeholdes

I weekenden den 17. – 19. februar vil letbanesporet ved Ringgadekrydset mellem Nordre Ringgade og Randersvej være delvist spærret. Letbanesporet i krydset mellem Nordre Ringgade ...
Læs mere
Passagertal_2023

Aarhus Letbane sætter ny passagerrekord

I 2023 nåede det samlede passagertal op på knap 5.8 millioner og det sætter igen passagerrekord for Aarhus Letbane. Med mere end 1.572.000 passagerer, der ...
Læs mere
snestorm_jan2024

Letbanen kører igen efter usædvanligt vintervejr

Mandag morgen var Aarhus Letbane igen tilbage til normal drift, efter at Østjylland blev ramt af usædvanligt vintervejr. Siden onsdag har de store snemængder skabt ...
Læs mere
_P8A8500aaaaaaaa_web

Flere afgange får passagererne til at strømme til

Sidste år i august trådte en ny køreplan i kraft, og det betød flere afgange fra Hornslet og Grenaa i myldretiden. Allerede et år senere ...
Læs mere
Testkoersel-Odderbanen-6

Planlagt vedligehold på Odder- og Grenaabanen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningerne mellem Grenaa og Østbanetorvet og mellem Odder og Aarhus H. I uge 25 ...
Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.