Frostgrader, rimtåge og vindstille vejr skaber is på køreledningerne


Seks dage i træk med meget høj luftfugtighed, ingen vind og nattefrost har givet Aarhus Letbane udfordringer med is på køreledningerne. Problemerne er størst på de lange stræk uden for byen, og det er i dag gået værst ud over Grenaabanen.

Siden november 2021 har Aarhus Letbane, som en del af vinterberedskabet, sprøjtet olien fra Interflon på køreledningerne, og indtil nu har resultatet været positivt. Vi ved fra andre baner i Holland og Frankrig, der benytter samme produkt, at jo flere gange olien er sprøjtet på, jo bedre effekt har den.

Det er gået godt denne vinter. Der har blot været en enkelt problematisk morgen i december. Men de seneste dage har været helt vindstille, med høj luftfugtighed og rimtåge. Dette kombineret med frostgrader omkring -4 grader C har desværre givet Letbanen nye udfordringer med is på køreledningerne. Især Grenaabanen, som ligger i et åbent landskab, er udsat, hvilket også har været tilfældet de foregående år.

”Det er fortsat vores vurdering, at Interflons olie lige nu er det bedste middel for os i forhold til vores vilkår, men vi er naturligvis ærgerlige over, at der har været så store problemer de sidste dage”, udtaler Letbanens direktør Michael Borre. ”Vi kan dog se, at problemerne med isen aftager hurtigere end de andre år, hvilket vi tilskriver Interflon-olien.”

På den helt korte bane har Aarhus Letbane iværksat en række tiltag for at håndtere situationen over for Letbanens kunder:

  • Vi har bestilt erstatningsbusser til morgentrafikken, så længe vejret ikke forandrer sig til det bedre.
  • Vi kigger på en løsning, hvor der kan skrabes is med en entreprenørmaskine inden første tog med passagerer afgår.
  • Interflon kommer igen i den kommende uge fra onsdag til fredag og sprøjter olie på for femte gang denne vinter. Det forventer vi har en positiv effekt.
  • Vi er desuden i dialog med Interflon omkring vores erfaringer for denne vinter – og ikke mindst den forgangne uge. De fortæller bl.a., at en bane hos SNCF i Frankrig har haft samme oplevelse som os.

 Samtidig fortsætter arbejdet med at vurdere de mulige, langsigtede løsninger, som typisk også er mere investeringstunge, så de senere kan vurderes af bestyrelsen.

”Jeg er selvfølgelig utrolig ærgerlig over situationen, men kan betrygge alle passagerer og interessenter i, at der arbejdes intensivt på at undgå situationer som disse”, siger Michael Borre.

 


Lignende nyheder...

AAL_pressefoto

5-års fødselsdag og 25 mio. passagerer

Letbanen kan fejre 5-års fødselsdag den 30. april 2024. Over to dage bliver fødselsdagen markeret med ministerbesøg, gratis rejser og happenings for passagerne i togene ...
Læs mere
_MG_8307aaaaaa

Letbanesporet ved Ringgadekrydset skal vedligeholdes

I weekenden den 17. – 19. februar vil letbanesporet ved Ringgadekrydset mellem Nordre Ringgade og Randersvej være delvist spærret. Letbanesporet i krydset mellem Nordre Ringgade ...
Læs mere
Passagertal_2023

Aarhus Letbane sætter ny passagerrekord

I 2023 nåede det samlede passagertal op på knap 5.8 millioner og det sætter igen passagerrekord for Aarhus Letbane. Med mere end 1.572.000 passagerer, der ...
Læs mere
snestorm_jan2024

Letbanen kører igen efter usædvanligt vintervejr

Mandag morgen var Aarhus Letbane igen tilbage til normal drift, efter at Østjylland blev ramt af usædvanligt vintervejr. Siden onsdag har de store snemængder skabt ...
Læs mere
_P8A8500aaaaaaaa_web

Flere afgange får passagererne til at strømme til

Sidste år i august trådte en ny køreplan i kraft, og det betød flere afgange fra Hornslet og Grenaa i myldretiden. Allerede et år senere ...
Læs mere
Testkoersel-Odderbanen-6

Planlagt vedligehold på Odder- og Grenaabanen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningerne mellem Grenaa og Østbanetorvet og mellem Odder og Aarhus H. I uge 25 ...
Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.