fbpx

Frostgrader, rimtåge og vindstille vejr skaber is på køreledningerne


Seks dage i træk med meget høj luftfugtighed, ingen vind og nattefrost har givet Aarhus Letbane udfordringer med is på køreledningerne. Problemerne er størst på de lange stræk uden for byen, og det er i dag gået værst ud over Grenaabanen.

Siden november 2021 har Aarhus Letbane, som en del af vinterberedskabet, sprøjtet olien fra Interflon på køreledningerne, og indtil nu har resultatet været positivt. Vi ved fra andre baner i Holland og Frankrig, der benytter samme produkt, at jo flere gange olien er sprøjtet på, jo bedre effekt har den.

Det er gået godt denne vinter. Der har blot været en enkelt problematisk morgen i december. Men de seneste dage har været helt vindstille, med høj luftfugtighed og rimtåge. Dette kombineret med frostgrader omkring -4 grader C har desværre givet Letbanen nye udfordringer med is på køreledningerne. Især Grenaabanen, som ligger i et åbent landskab, er udsat, hvilket også har været tilfældet de foregående år.

”Det er fortsat vores vurdering, at Interflons olie lige nu er det bedste middel for os i forhold til vores vilkår, men vi er naturligvis ærgerlige over, at der har været så store problemer de sidste dage”, udtaler Letbanens direktør Michael Borre. ”Vi kan dog se, at problemerne med isen aftager hurtigere end de andre år, hvilket vi tilskriver Interflon-olien.”

På den helt korte bane har Aarhus Letbane iværksat en række tiltag for at håndtere situationen over for Letbanens kunder:

  • Vi har bestilt erstatningsbusser til morgentrafikken, så længe vejret ikke forandrer sig til det bedre.
  • Vi kigger på en løsning, hvor der kan skrabes is med en entreprenørmaskine inden første tog med passagerer afgår.
  • Interflon kommer igen i den kommende uge fra onsdag til fredag og sprøjter olie på for femte gang denne vinter. Det forventer vi har en positiv effekt.
  • Vi er desuden i dialog med Interflon omkring vores erfaringer for denne vinter – og ikke mindst den forgangne uge. De fortæller bl.a., at en bane hos SNCF i Frankrig har haft samme oplevelse som os.

 Samtidig fortsætter arbejdet med at vurdere de mulige, langsigtede løsninger, som typisk også er mere investeringstunge, så de senere kan vurderes af bestyrelsen.

”Jeg er selvfølgelig utrolig ærgerlig over situationen, men kan betrygge alle passagerer og interessenter i, at der arbejdes intensivt på at undgå situationer som disse”, siger Michael Borre.

 


Lignende nyheder...

_P8A8500aaaaaaaa_web

Flere afgange får passagererne til at strømme til

Sidste år i august trådte en ny køreplan i kraft, og det betød flere afgange fra Hornslet og Grenaa i myldretiden. Allerede et år senere ...
Læs mere
Testkoersel-Odderbanen-6

Planlagt vedligehold på Odder- og Grenaabanen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningerne mellem Grenaa og Østbanetorvet og mellem Odder og Aarhus H. I uge 25 ...
Læs mere
P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Passagererne sætter igen rekord i Letbanen

Med mere end 1.4 millioner passagerer i første kvartal sætter passagererne endnu en gang rekord. Passagertallet er det højeste for et første kvartal i Letbanens ...
Læs mere
odder_1280x500

Planlagt vedligehold mellem Odder og Aarhus H

I uge 16 vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningen mellem Odder og Aarhus H. Vedligeholdelsesarbejdet udføres hovedsageligt i nattetimerne for at undgå at ...
Læs mere
Letbanen-Grenaa-Tango

Køreledningsmast beskadiget ved Ryomgård

I forbindelse med vedligehold på Grenaabanen er en køreledningsmast beskadiget. Under nattens vedligeholdelsesarbejder har Aarhus Letbanes (AAL) vedligeholdelsesentreprenør ramt en køreledningsmast. Masten er beskadiget og ...
Læs mere
Vedligeholdkampagne-marts-2021-web

Planlagt vedligehold på hele Letbanestrækningen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på hele strækningen mellem Grenaa og Odder. I ugerne 11 og 12 arbejdes der mellem ...
Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.