fbpx

Flere letbanetog mangler stort eftersyn


Torsdag og fredag i sidste uge måtte Letbanen trække flere tog ud af driften grundet mistanke om manglende eftersyn. Vi har nu en nærmere forklaring omkring situationen.

Årsagen er, at en række tog af typen Tango har overskredet en eftersynsgrænse på 500.000 km. Ved den grænse skal alle aksler og hjul til eftersyn efter europæiske standarder. Det er desværre ikke er sket. Fejlen er fundet ved et månedligt tilsyn, og rækker en længere periode tilbage.

Når et tog ikke har fået foretaget alle, krævede eftersyn, som beskrevet i vedligeholdelsesmanualen, må toget ikke køre på Letbanens infrastruktur. Derfor kan togene af sikkerhedsmæssige årsager ikke indsættes igen før eftersynet er foretaget.

De eftersyn arbejder togvedligeholderen på at få planlagt, og derfor kan det for nuværende desværre ikke siges hvornår togene er tilbage på skinnerne. I første omgang drejer det sig om 7 af de 12 Tango-er, der i øjeblikket er taget ud af driften, men alle 12 skal gennem eftersynet inden der kan etableres fuld drift igen.

Aarhus Letbane har sammen med parterne i sagen igangsat en årsagsanalyse af sagen, for at belyse årsagerne bag, og for at kunne vurdere hvilke nødvendige tiltag, der skal tages for at undgå en lignende situation i fremtiden. Den bagvedliggende årsag til de manglende eftersyn kendes ikke i øjeblikket. Togvedligeholderen er i gang med en intern analyse af hvad der er sket, og den analyse kommer til at indgå i årsagsanalysen.

”Desværre blev mistanken om manglende eftersyn bekræftet, og situationens alvor betyder at togvedligeholderen nu har sat alle kræfter ind på at løse problemerne”, udtaler Michael Borre, administrerende direktør ved Aarhus Letbane.

”Stadler Rail Service arbejder aktivt på at udføre de udestående eftersyn så hurtigt som muligt. Det er vigtigst for os, at alle Aarhus Letbanes tog står til rådighed for driften til enhver tid. Vi fokuserer alle aktiviteter på at bringe flåden i drift igen”, siger CEO i Stadler Rail Service Claus Hansen. ”Vi beklager ulejligheden for Letbanens passagerer”.

”Situationen er selvfølgelig utilfredsstillende for vores passagerer, men jeg noterer mig med tilfredshed, at vores togvedligeholder arbejder alt hvad de kan for at få gennemført de manglende eftersyn”, slutter Michael Borre.

Driften er desværre kraftigt påvirket af situationen. Der arbejdes fortsat med nødkøreplaner, der vil blive tilpasset til det antal tog, der er til rådighed. For passagerne betyder det, at der vil være færre afgange både i hverdagen og i weekenderne. Det vil primært være L1 mellem Grenaa og Aarhus H, der bliver påvirket af de manglende letbanetog, da det er den type, der kører på L1, der er taget ud af drift.

Nødkøreplanerne kan findes på Midttrafiks hjemmeside. Vi opfordrer desuden til altid at tjekke Rejseplanen inden man tager hjemmefra.

Spørgsmål kan stilles til administrerende direktør Michael Borre på mib@aarhusletbane.dk.


Lignende nyheder...

_P8A8500aaaaaaaa_web

Flere afgange får passagererne til at strømme til

Sidste år i august trådte en ny køreplan i kraft, og det betød flere afgange fra Hornslet og Grenaa i myldretiden. Allerede et år senere ...
Læs mere
Testkoersel-Odderbanen-6

Planlagt vedligehold på Odder- og Grenaabanen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningerne mellem Grenaa og Østbanetorvet og mellem Odder og Aarhus H. I uge 25 ...
Læs mere
P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Passagererne sætter igen rekord i Letbanen

Med mere end 1.4 millioner passagerer i første kvartal sætter passagererne endnu en gang rekord. Passagertallet er det højeste for et første kvartal i Letbanens ...
Læs mere
odder_1280x500

Planlagt vedligehold mellem Odder og Aarhus H

I uge 16 vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningen mellem Odder og Aarhus H. Vedligeholdelsesarbejdet udføres hovedsageligt i nattetimerne for at undgå at ...
Læs mere
Letbanen-Grenaa-Tango

Køreledningsmast beskadiget ved Ryomgård

I forbindelse med vedligehold på Grenaabanen er en køreledningsmast beskadiget. Under nattens vedligeholdelsesarbejder har Aarhus Letbanes (AAL) vedligeholdelsesentreprenør ramt en køreledningsmast. Masten er beskadiget og ...
Læs mere
Vedligeholdkampagne-marts-2021-web

Planlagt vedligehold på hele Letbanestrækningen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på hele strækningen mellem Grenaa og Odder. I ugerne 11 og 12 arbejdes der mellem ...
Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.