Flere letbanetog mangler stort eftersyn


Torsdag og fredag i sidste uge måtte Letbanen trække flere tog ud af driften grundet mistanke om manglende eftersyn. Vi har nu en nærmere forklaring omkring situationen.

Årsagen er, at en række tog af typen Tango har overskredet en eftersynsgrænse på 500.000 km. Ved den grænse skal alle aksler og hjul til eftersyn efter europæiske standarder. Det er desværre ikke er sket. Fejlen er fundet ved et månedligt tilsyn, og rækker en længere periode tilbage.

Når et tog ikke har fået foretaget alle, krævede eftersyn, som beskrevet i vedligeholdelsesmanualen, må toget ikke køre på Letbanens infrastruktur. Derfor kan togene af sikkerhedsmæssige årsager ikke indsættes igen før eftersynet er foretaget.

De eftersyn arbejder togvedligeholderen på at få planlagt, og derfor kan det for nuværende desværre ikke siges hvornår togene er tilbage på skinnerne. I første omgang drejer det sig om 7 af de 12 Tango-er, der i øjeblikket er taget ud af driften, men alle 12 skal gennem eftersynet inden der kan etableres fuld drift igen.

Aarhus Letbane har sammen med parterne i sagen igangsat en årsagsanalyse af sagen, for at belyse årsagerne bag, og for at kunne vurdere hvilke nødvendige tiltag, der skal tages for at undgå en lignende situation i fremtiden. Den bagvedliggende årsag til de manglende eftersyn kendes ikke i øjeblikket. Togvedligeholderen er i gang med en intern analyse af hvad der er sket, og den analyse kommer til at indgå i årsagsanalysen.

”Desværre blev mistanken om manglende eftersyn bekræftet, og situationens alvor betyder at togvedligeholderen nu har sat alle kræfter ind på at løse problemerne”, udtaler Michael Borre, administrerende direktør ved Aarhus Letbane.

”Stadler Rail Service arbejder aktivt på at udføre de udestående eftersyn så hurtigt som muligt. Det er vigtigst for os, at alle Aarhus Letbanes tog står til rådighed for driften til enhver tid. Vi fokuserer alle aktiviteter på at bringe flåden i drift igen”, siger CEO i Stadler Rail Service Claus Hansen. ”Vi beklager ulejligheden for Letbanens passagerer”.

”Situationen er selvfølgelig utilfredsstillende for vores passagerer, men jeg noterer mig med tilfredshed, at vores togvedligeholder arbejder alt hvad de kan for at få gennemført de manglende eftersyn”, slutter Michael Borre.

Driften er desværre kraftigt påvirket af situationen. Der arbejdes fortsat med nødkøreplaner, der vil blive tilpasset til det antal tog, der er til rådighed. For passagerne betyder det, at der vil være færre afgange både i hverdagen og i weekenderne. Det vil primært være L1 mellem Grenaa og Aarhus H, der bliver påvirket af de manglende letbanetog, da det er den type, der kører på L1, der er taget ud af drift.

Nødkøreplanerne kan findes på Midttrafiks hjemmeside. Vi opfordrer desuden til altid at tjekke Rejseplanen inden man tager hjemmefra.

Spørgsmål kan stilles til administrerende direktør Michael Borre på mib@aarhusletbane.dk.


Lignende nyheder...

AAL_pressefoto

5-års fødselsdag og 25 mio. passagerer

Letbanen kan fejre 5-års fødselsdag den 30. april 2024. Over to dage bliver fødselsdagen markeret med ministerbesøg, gratis rejser og happenings for passagerne i togene ...
Læs mere
_MG_8307aaaaaa

Letbanesporet ved Ringgadekrydset skal vedligeholdes

I weekenden den 17. – 19. februar vil letbanesporet ved Ringgadekrydset mellem Nordre Ringgade og Randersvej være delvist spærret. Letbanesporet i krydset mellem Nordre Ringgade ...
Læs mere
Passagertal_2023

Aarhus Letbane sætter ny passagerrekord

I 2023 nåede det samlede passagertal op på knap 5.8 millioner og det sætter igen passagerrekord for Aarhus Letbane. Med mere end 1.572.000 passagerer, der ...
Læs mere
snestorm_jan2024

Letbanen kører igen efter usædvanligt vintervejr

Mandag morgen var Aarhus Letbane igen tilbage til normal drift, efter at Østjylland blev ramt af usædvanligt vintervejr. Siden onsdag har de store snemængder skabt ...
Læs mere
_P8A8500aaaaaaaa_web

Flere afgange får passagererne til at strømme til

Sidste år i august trådte en ny køreplan i kraft, og det betød flere afgange fra Hornslet og Grenaa i myldretiden. Allerede et år senere ...
Læs mere
Testkoersel-Odderbanen-6

Planlagt vedligehold på Odder- og Grenaabanen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningerne mellem Grenaa og Østbanetorvet og mellem Odder og Aarhus H. I uge 25 ...
Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.