Ny belægning, et opvarmet ventehus, opladere til el-cykler og flere parkeringspladser.

Åbningen af Letbanen giver anledning til at modernisere forholdene omkring standsningsstederne i Aarhus, Odder, Syddjurs og Norddjurs kommuner.

Læs, hvordan de fire kommuner har givet eller vil give standsningsstederne en overhaling, så de er klar til flere rejsende her i “Vidste du…?”.

… at der er 51 letbanestop i fire kommuner?

… at tissetrængende kan tage det helt roligt i Syddjurs?

… at du kan vente i varmen i Norddjurs?

… at standsningsstedet i Tranbjerg får et ansigtsløft?

… at der er et Parker & Rejs-anlæg på vej til Odder?

____________________________________________________________

… at der er 51 letbanestop i fire kommuner?

I Syddjurs Kommune er der fem standsningssteder: Hornslet, Mørke, Ryomgård, Kolind og Thorsager. Standsningsstederne i Grenaa, Trustrup og Hessel hører ind under Norddjurs Kommune. I Aarhus Kommune er der i alt 40 letbanestop, og i Odder Kommune kan letbanebrugerne benytte Odder Station, Rude Havvej og Assedrup.

De 51 standsningssteder er enten nybyggede eller har gennemgået en forvandling i forbindelse med Letbanens indtog. Aarhus Letbane har alene ansvar for perronerne på de forskellige standsningssteder, mens kommunerne selv anlægger og vedligeholder arealerne rundt om. Alle fire kommuner har valgt at forbedre forholdene omkring en række standsningssteder.

Top

… at tissetrængende kan tage det helt roligt i Syddjurs?

Syddjurs kommune har valgt at forny alt det inventar, som de rejsende benytter, mens de venter i Hornslet, Mørke, Ryomgård, Kolind og Thorsager. Ny belægning og perronfliser, mere belysning, Wi-Fi samt flere parkeringspladser, venterum, bænke og læskærme er blot nogle af initiativerne.

I flere år har det ikke været muligt med toiletbesøg i ventetiden. Nu kan de tissetrængende letbanekunder benytte de nyinstallerede toiletter på alle kommunens stationer.

For borgerne i og omkring Thorsager bliver det til et glædeligt gensyn med tog nord for byen. Ikke siden 1971 har tog gjort holdt ved byen, der har omkring 1.300 indbyggere. Nu står det nye standsningssted i Thorsager klar til at byde Letbanen velkommen.

Ryomgård er udpeget som et knudepunkt i kommunens mobilitetsstrategi, og den bliver derfor omdannet til en trafikterminal med plads til busser og letbane.

I Mørke arbejdes der på at skabe mere liv omkring Letbanen: Den lokale borgergruppe undersøger for eksempel muligheden for at afholde torvedage ved standsningsstedet for at skabe en sammenhæng med det offentlige rum.  

Der foreligger nu en tidsplan for arbejdet med at gøre de fem standsningssteder i Syddjurs Kommune klar til brug, når det første letbanetog ruller ud fra Aarhus til Grenaa i løbet af foråret 2019. Mørke vil stå klar mellem uge 46 og uge 5, Kolind mellem uge 49 og uge 5, Ryomgård mellem uge 4 og uge 8 og Hornslet mellem uge 7og uge 12. Tidsplanen er under forudsætning af, at der arbejdes vinteren igennem, og at der ikke opstår uforudsete forhold.

Top

… at du kan vente i varmen i Norddjurs?

Du slipper for at stå ude i kulden, når du venter på Letbanen i Grenaa i Norddjurs Kommune. Fremover kan rejsende nemlig lune sig i et 20 kvadratmeter opvarmet ventehus. Toilet- og ventefaciliteterne er forbedret for at gøre det mere attraktivt at bruge Letbanen fra Grenaa mod Aarhus.

Standsningsstedet i Trustrup er vigtigt for Trustrups muligheder for bosætning, og derfor er der her gennemført gennemgribende renoveringer. Standsningsstedet er opgraderet med toilet, indendørs cykelparkering, opladningsmulighed for el-cykler, luftpumpe, brostensbelægning og en p-pendlerplads.

Ved Hessel ved Århusvej i Grenaa er der etableret et helt nyt standsningssted, der skal gøre det lettere for borgere og virksomheder i den sydlige del af byen at benytte den kollektive trafik. Området huser mange virksomheder, og Letbanen gør det let at komme til og fra arbejde for pendlerne. Hessel er ligesom de to øvrige standsningssteder blevet forbedret med parkeringsforhold, toilet- og ventefaciliteter.

Norddjurs Kommune melder derfor køreklar til, at Letbanen får grønt lys til at køre med kunder.

Top

… at standsningsstedet i Tranbjerg får et ansigtsløft?

I Aarhus Kommune arbejdes der dels på den indre strækning, dels på de dele af strækningerne mod Grenaa og Odder, som ligger i kommunen. Flere forbedringer er allerede afviklet, mens andre projekter er i støbeskeen. Sidste år blev der etableret cykelparkering på standsningsstederne på den indre strækning – fra Nørreport til Klokhøjen.

Ved Lisbjerg står nu et Parker og Rejs-anlæg til gavn for borgere, der ønsker at undgå myldretidens trængsel og udfordringerne ved at finde en parkeringsplads i byen. Anlægget rummer plads til 100 biler og 80 cykler. Parkering er gratis.

På Odder-strækningen er der sket forbedringer på alle Aarhus Kommunes stationer, lige på nær i Malling og Tranbjerg, hvor de endelige godkendelser udestår, før projekterne skydes i gang. Tranbjerg er en gammel jernbanestation, som får et markant ansigtsløft med helt ny belægning, cykel- og bilparkering samt en renovering af ventefaciliteterne.

Standsningsstedet i Beder står næsten færdig, og den har også fået noget af en overhaling. Borgerne kan se frem til nye, moderne faciliteter, blandt andet forbedrede parkeringsforhold.

Top

… at der er et Parker & Rejs-anlæg på vej til Odder?

Medio 2020 åbner efter planen et Parker & Rejs-anlæg ved Rude Havvej i Odder. Her bliver der blandt andet etableret parkeringsanlæg med 150 gratis p-pladser, ladestandere til el-biler og en stor cykelparkering.

Læs mere om Odders kommende Parker & Rejs-anlæg

Top


Lignende nyheder...

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Passagererne sætter igen rekord i Letbanen

Med mere end 1.4 millioner passagerer i første kvartal sætter passagererne endnu en gang rekord. Passagertallet er det højeste for et første kvartal i Letbanens …

Læs mere
odder_1280x500

Planlagt vedligehold mellem Odder og Aarhus H

I uge 16 vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningen mellem Odder og Aarhus H. Vedligeholdelsesarbejdet udføres hovedsageligt i nattetimerne for at undgå at …

Læs mere
Letbanen-Grenaa-Tango

Køreledningsmast beskadiget ved Ryomgård

I forbindelse med vedligehold på Grenaabanen er en køreledningsmast beskadiget. Under nattens vedligeholdelsesarbejder har Aarhus Letbanes (AAL) vedligeholdelsesentreprenør ramt en køreledningsmast. Masten er beskadiget og …

Læs mere
Vedligeholdkampagne-marts-2021-web

Planlagt vedligehold på hele Letbanestrækningen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på hele strækningen mellem Grenaa og Odder. I ugerne 11 og 12 arbejdes der mellem …

Læs mere
Aarhus-H-morgentrafik-til-web

2022 blev et rekordår for passagererne

For fjerde kvartal i træk sætter passagererne rekord, og dermed bliver det samlede passagertal for 2022 det bedste resultat i Letbanens historie.

Læs mere
Drift-2018

Letbanen kører normalt fra 8. december 2022

Efter fire uger med stærkt nedsat drift på især Grenaabanen, kører Letbanen igen normalt fra og med den 8. december.

Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.