Nyvalgte politikere: Skal staten støtte etape 2?


Staten medfinansierede den første etape af Aarhus Letbane, men hvordan blæser de politiske vinde for statslig støtte til nye strækninger? Vi har taget temperaturen blandt tre nyvalgte, østjyske politikere på Christiansborg.

Et flertal i Aarhus Byråd har sat deres stemme på, at muligheden for at udvide Aarhus Letbane med endnu en etape skal undersøges. Etape 2 kan komme til at omfatte tre strækninger: En linje til Aarhus Ø, en linje mellem Aarhus H og Brabrand samt en linje mellem Lisbjergskolen og Hinnerup. Inden de endelig beslutninger bliver truffet og de præcise linjeføringer bliver lagt, skal der gennemføres VVM-undersøgelser. Og så skal finansieringen naturligvis også på plads. 

Første etape af Letbanen i Aarhus blev finansieret ved, at Aarhus Kommune og staten hver bidrog med cirka 930 millioner kroner til anlægsudgiften. Dertil kom et bidrag på 119 millioner kroner fra Region Midtjylland. Et flertal i Folketinget, udenom den daværende borgerlige regering, bevilgede i februar 2017 yderligere 40 millioner kroner til at undersøge mulighederne for en etape 2. Men hvorvidt Aarhus Kommune og Favrskov Kommune kan forvente statslig medfinansiering til etape 2, er endnu uvist.

Her svarer tre af de otte nye folketingsmedlemmer i Østjylland på, hvorvidt de mener, at staten skal investere i en udvidelse af Letbanen. 

Letbane bidrager til grøn omstilling 

Anne Sophie Callesen fra Radikale Venstre er begejstret for Letbanen og tror på, at den bliver en stor succes for Aarhus og Østjylland. 

– Det er en meget væsentlig prioritet for mig, at vi styrker den kollektive transport og infrastruktur, fordi det er afgørende for, at vi kommer i mål med klimatilpasningen. Jeg mener, at staten bør investere i flere etaper af Letbanen, siger hun, og uddyber: 

– For det første vil en forbedret kollektiv infrastruktur være til gavn for vækst og beskæftigelse i Danmark som helhed, men ikke mindst vil det også være en væsentlig investering i den grønne omstilling at udvide Letbanen. 

Kollektive løsninger er lig med velfærd 

Charlotte Broman Mølbæk er nyvalgt til Folketinget for SF. På Christiansborg vil hun blandt andet arbejde for at fremme den kollektive trafik. Dels på grund af de bæredygtige fordele i at flere transporterer sig sammen, men også fordi hun mener, det er borgervelfærd, at børn, unge og ældre, som ikke har egen bil, kan komme rundt i hverdagen. Hun ser gerne statsligt tilskud til mere østjysk letbane. 

– Ved store projekter, hvor man flytter kollektiv trafik over til andre og mere bæredygtige løsninger, er det vigtigt, at der er penge nok. Ellers kan det komme til at betyde en reel nedgang i den kollektive trafik og blandt andet koste på ruterne uden for de store byer, forklarer Charlotte Broman Mølbæk. 

–  Jeg synes, det giver mening, at staten investerer i den slags projekter. Det er rigtig godt, at vi har investeret i Letbanen og i en mere bæredygtig måde at transportere sig rundt i Aarhus. 

Erfaringer skal høstes først 

Mona Juul, nyvalgt folketingsmedlem for Det Konservative Folkeparti, er ikke overbevist om, at tiden er rigtig til at investere flere statsmidler i Letbanen. 

– Vi skal nok blive rigtig glade for den letbane, der nu er etableret, og jeg mener, at vi skal tænke fleksibelt, økonomisk og miljørigtigt omkring de næste store investeringer i kollektiv trafik. Men lad os gøre os nogle flere erfaringer og blive klogere på den nuværende letbane, siger hun. 

– På kort sigt vil jeg svare nej til mere statsstøttet letbane. Men ja til mere kollektiv trafik – og måske støtte til BRT-busser. Vi har store trængselsproblemer i Aarhus, og uden investeringer i bedre og mere moderne, kollektiv trafik kan vi ikke håndtere væksten i tilflyttere og i bytrafikken.


Lignende nyheder...

Testkoersel-Odderbanen-6

Planlagt vedligehold på Odder- og Grenaabanen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningerne mellem Grenaa og Østbanetorvet og mellem Odder og Aarhus H. I uge 25 …

Læs mere
P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Passagererne sætter igen rekord i Letbanen

Med mere end 1.4 millioner passagerer i første kvartal sætter passagererne endnu en gang rekord. Passagertallet er det højeste for et første kvartal i Letbanens …

Læs mere
odder_1280x500

Planlagt vedligehold mellem Odder og Aarhus H

I uge 16 vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningen mellem Odder og Aarhus H. Vedligeholdelsesarbejdet udføres hovedsageligt i nattetimerne for at undgå at …

Læs mere
Letbanen-Grenaa-Tango

Køreledningsmast beskadiget ved Ryomgård

I forbindelse med vedligehold på Grenaabanen er en køreledningsmast beskadiget. Under nattens vedligeholdelsesarbejder har Aarhus Letbanes (AAL) vedligeholdelsesentreprenør ramt en køreledningsmast. Masten er beskadiget og …

Læs mere
Vedligeholdkampagne-marts-2021-web

Planlagt vedligehold på hele Letbanestrækningen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på hele strækningen mellem Grenaa og Odder. I ugerne 11 og 12 arbejdes der mellem …

Læs mere
Aarhus-H-morgentrafik-til-web

2022 blev et rekordår for passagererne

For fjerde kvartal i træk sætter passagererne rekord, og dermed bliver det samlede passagertal for 2022 det bedste resultat i Letbanens historie.

Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.