Tusindvis af mennesker fejrede Letbanen


Publikum var mødt talstærkt op søndag den 12. maj for at fejre åbningen af strækningen til Grenaa og færdiggørelsen af letbanens etape 1.

Den ene folkefest afløste den anden da åbningen af strækningen til Grenaa og afslutningen af letbanens etape 1 blev fejret søndag den 12. maj.

Begivenheden blev markeret med et særtog, der kørte fra Østbanetorvet i Aarhus til Grenaa. Ombord var knapt 60 særligt indbudte personer, heriblandt letbanens ejere Region Midtjylland og Aarhus Kommune repræsenteret ved henholdsvis 1. næstformand for regionsrådet Hanne Roed og borgmester Jacob Bundsgaard. Borgmestre fra de øvrige letbanekommuner, bestyrelsen for Aarhus Letbane, ledelsen af Midttrafik og en lang række personer, der har haft betydning for letbaneprojektet, var også med. Sidst men ikke mindst kørte stort set alle lokale medier med i særtoget.

Festens vigtigste aktører var dog de lokale stationsbyer, som særtoget standsede i på turen fra Aarhus til Grenaa. Særtoget gjorde holdt i Lystrup, Hjortshøj, Løgten, Hornslet, Mørke, Thorsager, Ryomgård, Kolind, Trustrup og Hessel inden det nåede frem til endestationen i Grenaa kl. 12.45.

Varm velkomst

I alle stationsbyerne har man ventet på Letbanen siden den gamle nærbane lukkede i august 2016. Ventetiden har været lang, og der har forståeligt været frustration over forsinkelsen af den nye letbane, der skulle afløse nærbanen og atter skabe forbindelse mellem Djursland og Aarhus. Måske var der derfor, at særtoget fik så varm en velkomst, da det trillede ind på de lokale stationer: I alle byer var borgerne mødt talstærkt op for at fejre Letbanen med alt fra blafrende flag og lange kageborde til taler og musik. Mellem Ryomgård og Kolind fik særtoget endda eskorte af den lokale motorcykelklub.

Interessen og talelysten var så stor, at særtogets køreplan hurtigt blev udfordret. Borgmestre og lokale distriktsråd og foreninger ville alle gerne give deres nye Letbane et par ord med på vejen. Et par hip til forsinkelserne og den lange ventetid blev det også til, men mest tydelig var lokalsamfundenes glæde over atter at have en hurtig, komfortabel og miljøvenlig forbindelse hele vejen fra Grenaa til Aarhus og videre til Odder.

Der blev også tid til et stop på den nye Hessel Station i den sydlige ende af Grenaa. Stationen er færdigbygget men mangler ligesom den reetablerede station i Thorsager endelig godkendelse, inden den kan tages i brug. I Thorsager blev situationen markeret med servering af halve kopper kaffe og halve stykker kage, mens et lokalt kor med glimt i øjet sang ‘Der kører et tog, det kører stærkt. Det holder vist først i Grenaa. Mon vi må komme med? Det vil vi virkelig gerne…’

Glædeligt med stor opbakning

Festen kulminerede i Grenaa, hvor særtoget blev modtaget med FDF Grenaa Brass Band og endnu flere taler og mere musik. For mange andre fortsatte festen med gratis letbaneture mellem Grenaa og Aarhus resten af dagen. Særligt midt på dagen var der tale om nærmest overvældende succes: Letbanetogene var så tæt pakkede af nysgerrige passagerer, at mange måtte vente på næste afgang eller helt opgive at få en gratis prøvetur.

– Trods forsinket åbning og efterfølgende opstartsproblemer var det glædeligt at se så mange mennesker møde op og skabe nogle gode, lokale fester. Jeg glæder mig også over de mange politiske beslutningstagere, der deltog i festen – både i særtoget og på perronerne. Undervejs i det her projekt har politikerne truffet mange vanskelige beslutninger, og det fik de fuldt fortjent anerkendelse for i løbet af dagen, siger Aarhus Letbanes administrerende direktør Michael Borre.

Selv med stopfyldte letbanetog blev driften dog afviklet med rimelig præcision og højt humør, og således endte søndag den 12. maj med at blive en festdag for Letbanen og især de lokalsamfund, der har ventet så længe på den. Se også fotograf Jens Hasses billeder fra dagen her på siden.


1A tog godt imod Letbanen i HornsletBorgmester i Syddjurs kommune Ole Bollesen og naestformand I Regionsraadet Hanne Roed foerte saksen mens Letbanens direktoer Michael Borre holdt SnorenBorgmester Jacob Bundsgaard holdt tale i LystrupDer var ogsaa plads til jernbane-nostalgi i RyomgaardKaempe kagebord i LoegtenMange var moedt op paa Ryomgaard StNorddjurs Borgmester Jan Petersen gav ogsaa Letbanen ord med paa vejenPerronerne var taetpakkede paa Grenaa Station

Lignende nyheder...

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Passagererne sætter igen rekord i Letbanen

Med mere end 1.4 millioner passagerer i første kvartal sætter passagererne endnu en gang rekord. Passagertallet er det højeste for et første kvartal i Letbanens …

Læs mere
odder_1280x500

Planlagt vedligehold mellem Odder og Aarhus H

I uge 16 vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på strækningen mellem Odder og Aarhus H. Vedligeholdelsesarbejdet udføres hovedsageligt i nattetimerne for at undgå at …

Læs mere
Letbanen-Grenaa-Tango

Køreledningsmast beskadiget ved Ryomgård

I forbindelse med vedligehold på Grenaabanen er en køreledningsmast beskadiget. Under nattens vedligeholdelsesarbejder har Aarhus Letbanes (AAL) vedligeholdelsesentreprenør ramt en køreledningsmast. Masten er beskadiget og …

Læs mere
Vedligeholdkampagne-marts-2021-web

Planlagt vedligehold på hele Letbanestrækningen

I de kommende uger vil Aarhus Letbane arbejde med vedligeholdelsesopgaver på hele strækningen mellem Grenaa og Odder. I ugerne 11 og 12 arbejdes der mellem …

Læs mere
Aarhus-H-morgentrafik-til-web

2022 blev et rekordår for passagererne

For fjerde kvartal i træk sætter passagererne rekord, og dermed bliver det samlede passagertal for 2022 det bedste resultat i Letbanens historie.

Læs mere
Drift-2018

Letbanen kører normalt fra 8. december 2022

Efter fire uger med stærkt nedsat drift på især Grenaabanen, kører Letbanen igen normalt fra og med den 8. december.

Læs mere
Foto: Jens Hasse/Chili

Du er på vej væk fra Letbanens hjemmeside og på vej over til Midttrafik.dk

Ønsker du information om køreplaner og andre rejsetider?

Ønsker du at købe billet til Letbanen eller at finde priserne hertil?

P8A2997aaaaa-scaled.jpg

Skal du ud at køre med Letbanen?

Find information om køreplaner, billetter, priser og rejseregler. Kontakt Midttrafiks kundeservice.